Изпращаме поредната вяла предизборна кампания. Ако не и най-вялата досега. И то

...
Изпращаме поредната вяла предизборна кампания. Ако не и най-вялата досега. И то
Коментари Харесай

България е важна и способна. Време е да вдигнем глава.

Изпращаме следващата вяла предизборна акция. Ако не и най-вялата до момента. И то на фона на нападателна и унищожителна война, която се води пред прага ни, на фона на грандиозни геополитически промени и противодействия, на фона на невиждан по скоростта и обсега си техноличен и енергиен преход.

Всичко това се случва по света, несъмнено. Според огромна част от българските политици самата България няма нищо общо с тези процеси. Повечето я представят като една дребна и незначителна държавица, прекомерно лимитирана в качествата и потенциала си, с цел да се меси в решенията на " огромните ". Тя трябва само да заляга пред огромните процеси в света, вероятно някак тарикатски да успее да им отговори. Но никога да не взе участие в тях.

" Твърде дребни сме, с цел да се месим "

Да стартираме с войната. България би трябвало да резервира неутралитет във връзка с войната в Украйна, приканват редица политици начело с президента Румен Радев. И се опитват да ни внушат, че сме прекомерно дребни и незначителни, с цел да се месим, камо ли да изпращаме оръжия на нападнатата от агресора Путин страна. Дори да се абстрахираме от моралните и политически съображения, България има една от най-внушителните военни промишлености в цяла Европа, изключително що се отнася до производството на муниции. И да, българската военна помощ за Украйна има основно значение за хода на войната. Призна го даже украинският външен министър пред германския вестник " Ди Велт ".

България носи отговорност пред своите сътрудници от НАТО и Европейския съюз, които разчитат на гласа и позицията ѝ. Все отново тя е 10-ата по територия страна в Общността (от общо 27) и 15-ата по население - по-голяма от страни като Австрия, Чехия и Нидерландия и по-населена от Дания, Финландия и Ирландия. Крайно време е да спрем с клишето за дребната страна - то просто не дава отговор на истината.

По отношение на важните социални, икономически и публични тематики най-шумни са тези кандидат-депутати, които се държат като вождове на някое изолирано островно племе. За тях най-големият боязън и най-голямата заплаха е някоя " болест "  от останалия свят да проникне на острова. Например еврото и еврозоната, които явно ще са водещо чучело освен на тази, само че и на последващи акции. Еврото ще ни съсипе, разпалено изясняват въпросните. Все едно българският бизнес и стопанска система не са задоволително способни да се приспособяват към общоевропейската валута, която се употребява в 20 от 27-те страни членки. Днес всички те са с по-добре развита и интегрирана стопанска система от България, в това число поради членството си в Шенген и еврозоната. Защо не и ние?

Демонизират се и дебатите за повече човешки права (що се отнася до домашното принуждение и ЛГБТИ общността например) като нещо външно и непознато на народа ни. Сякаш отбраната на същите тези човешки права не е съдействала доста за това всяка година страни като Финландия, Дания и Исландия да оглавяват Световния доклад за щастието на Организация на обединените нации. Защото повече хора там се усещат предпазени и признати. Нима българите не заслужават същото? Без значение от пола, сексуалността и етноса си.

По отношение на инфлацията и зеления преход се обсъждат най-вече възможностите за тарикатлък - по какъв начин да успеем да завъртим нещата така, че въглищните централи да работят допустимо най-дълго, като изцяло се пренебрегват въпросите за здравето на хората, които се трудят там и живеят в близост. В " дребна и незначителна България "  нямаме запас да мислим за здравето на хората. Поредна неистина. Лъжа е също по този начин, че ограничения като таван на цените, ограничавания на вноса и сходни анахронизми ще оказват помощ на хората да живеят по-добре. " Никога през последните 4000 години, когато е бил прилаган на всички места по света, таванът на цените не е бил сполучлив ", споделя икономистът Агустин Ечебарне. Дори да сработят в този момент, тези решения са краткотрайни и няма да трансформират стандарта на хората.

За да престанем да кретаме на опашката в Европа под етикета " най-бедни ", имаме нужда от сигурност за бизнеса посредством положително правораздаване, нововъведения и по-малко администрация. Не е нужно водещите интернационалните организации да ни го повтарят при всеки отчет за страната, задоволително е да погледнем в огледалото и в личния си опит, с цел да се убедим, че е по този начин. Никога няма да не помни по какъв начин началник на огромна австрийска компания ми отговори на въпроса за какво имат клонове в Гърция и Румъния, само че не и в България: " Защото незабавно ми желаеха 10% под масата ".

Седем въпроса

Да се върнем на външнополитическите позиции. В началото на последната седмица на акцията Дъждовни води изпрати седем въпроса за външната политика на България до политическите партии, които съгласно социолозите най-вероятно ще влязат в идващия парламент:

Трябва ли България да одобри еврото допустимо най-скоро и за какво? 

Как България би трябвало да адресира рецензиите на Нидерландия и Австрия по отношение на корупцията, правовата страна и незаконната миграция, с които беше аргументирано налагането на несъгласие за присъединението на България към Шенгенското пространство?  

Трябва ли Владимир Путин да бъде изправен пред интернационален арбитражен съд за военни закононарушения, както допуска издадената от Международния углавен съд заповед за арест на съветския президент? 

Какви спомагателни ограничения би трябвало да подхващат България и другите страни от Европейски Съюз, с цел да защитят украинския народ, в това число и българското малцинство в Украйна, от съветската експанзия?

Какви стъпки би трябвало да предприеме София, с цел да понижи напрежението със Скопие и да подсигурява добросъседските връзки?

Какви ограничения и политики би трябвало да приложат страните в Европейски Съюз, с цел да спазят поетите задължения в Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата и да предотвратят климатична злополука?

Каква политика би трябвало да води Европейският съюз, с цел да се опълчи на възходящото политическо и икономическо въздействие на Китай?

Александър ДетевСнимка: Pavel Tsvetkov

Парадоксът

Това са значими въпроси както за България, по този начин и за цяла Европа. Въпроси, на които всеки политик с визия би трябвало да има отговор. Нали? Е, до публикуването на този текст не сме получили отговор от нито една от партиите. Вероятно са прекомерно заети да дебатират цената на краставиците. Или да ровят в някакъв учебник за шести клас.

Крайно време е да спрем да се наричаме малка страна. И да се държим като незначителна такава. Защото не сме и тъй като по този метод зачертаваме всичко, реализирано от предците ни, на които другояче сервира цветя и се кланяме. България е значима и способна. За разлика от част от политическата ѝ класа. Мислете си за този абсурд, когато отивате до урните в неделя.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР